• Dobrodošli na spletni strani župnije Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

V petek 25.11.2022 je v naši cerkvi potekal tradicionalni 26. dobrodelni koncert Karitas dekanije Ptuj in Zavrč. Dobrodelne prispevke zbrane na koncertu bo Karitas namenila za pomoč najbolj potrebnim v njihovih župnijah.

Nastopili so: otroški pevski zbor Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla pod vodstvom Neže Tement, Nuša Bezjak, Pevke ljudski pesmi kitice, Nina Dominko, Cerkveni pevski zbor župnije Žetale, Maja Novak, Dora Šandor, Ljudski pevci Trta, Anže Hren in Antonio Tkalec.

Iskrena zahvala vsem nastopajočim, organizatorjem koncerta in vsem dobrotnikom, ki s svojimi darovi pomagate naši Karitas.

Fotografije: Jože Kosajnč

V nedeljo, 6.11. smo obhajali zahvalno nedeljo. To pa ni bil le dan zahvale za gmotne dobrine in sadove zemlje, ampak ob navzočnosti zakonskih jubilantov, predvsem zahvala za blagoslov skupnega življenja,.. Bil je to dan hvaležnosti za zvestobo, potrpežljivost, podarjanje in služenje v moči zakramenta svetega zakona.
Ob nedeljski božji besedi smo razmišljali kaj vemo o svetem zakonu: da je neločljiv, da je doživljenjska vez ene žene in enega moža, da je prostor odprt za novo življenje.. Kar sledi tudi iz besed privolitve pri sklenitvi zakona, ko si zaročenca medsebojno obljubita: zvestobo, spoštovanje in ljubezen za vse dni svojega življenja. Vse do smrti.
Bog je ustvaril človeka, ker je želel imeti nekoga, kateremu bo lahko izkazoval svojo ljubezen, svojo skrb, naklonjenost, hkrati pa je želel, da bi ga mi posnemali v medsebojnem izkazovanju ljubezni, skrbi, naklonjenosti,.. Zakonski jubilanti, med katerimi je bil par, ki praznuje 55 let skupne poti, 8 zlatoporočencev in 10 mlajših parov, so priče izpolnjevanja tega Božjega naročila v življenju. Zelo smo jim hvaležni za to pričevanje.
Ob sklepu maše smo zapeli zahvalno pesem. Nato pa smo se zakonskimi jubilanti, pevci, ki so obogatili sveto bogoslužje, bratje iz samostana in sodelavke Karitas, ki so nas postregle, v minoritski kleti zadržali ob skupni mizi in nazdravili še na mnoga skupna leta.

Dragi zakonski jubilanti, Bog vas živi še mnoga leta in ostanite priče Božje in medsebojne ljubezni med nami.

 

Spoštovani starši birmanca/ke
 
  Vaš otrok obiskuje deveti razred verouka, ki je usmerjen v pripravo na prejem svete birme.  Z zakramentom svete birme bo otrok na poseben način zaznamovan in potrjen s Svetim Duhom. S tem bi naj postal zrel kristjan in pričevalec Jezusa Kristusa v svojem osebnem življenju. 
  Sveti Duh se nikomur ne vsiljuje. Pride le k tistemu, ki ga v veri in zaupanju za to prosi. S svojimi darovi napolni le tistega, ki se na to resno pripravlja. Marsikaj je treba vedeti o Bogu in človeku, o Kristusu in Cerkvi, o krščanskem življenju in sodelovanju z Božjo milostjo. Še zdaleč ne zadošča vse to znati na pamet. Veliko večjega pomena je osebno prepričanje in svobodna odločitev ter povezanost s Kristusom in Cerkvijo. Skupaj bomo tako rasli v veri ob doslednem krščanskem življenju. Ob tem, dragi starši, pričakujemo Vašo pomoč in to predvsem v vzgledu in spodbudah. Udeležujte se svetih maš skupaj z vašimi otroki, poživite skupno družinsko molitev, odpravite se na družinsko romanje, odločite se z vsem srcem za Jezusa… Naj bo priprava na prejem svete birme dejanje celotne družine in ne samo stvar vašega otroka. 
 
PRIČAKOVANJA in PREDVIDEN PROGRAM v letu priprave na sveto birmo: 
- reden obisk nedeljske svete maše (skupaj starši in otroci); 
- 2. oktober 2022 ob 10.30. uri katehetska nedelja
- 2. oktobra 2022 se bodo pri maši ob 10.30 uri birmanci predstavili župniji in dobili duhovnega botra
- reden obisk verouka in sodelovanje pri njem
- reden obisk nekaterih pobožnosti:      božična devetdnevnica (16. do 24. december 2022 ob 18. uri)
     križev pot (3.,10.,17.,24..marec 2023 ob 18.00 uri; 31.marec in 7.april 2023 ob 19.00 uri)
     velikonočno tridnevje (6.,7.8.april 2023 on 19.00 uri )
     devetdnevnica pred sveto birmo ( 20. – 28. april )
- 15. oktober - škofijsko srečanje vseh birmancev 
- duhovne vaje pri sv. Trojici v Halozah - Gorca (21. – 23. oktober 2022), z udeležbo staršev pri sklepni sveti maši 23.oktobra.
- pripravljenost za sodelovanje pri župnijskih dejavnostih in vključenost v eno izmed župnijskih skupin (bralci, Karitas, pevski zbor, …)
- primerno znanje iz pripravljene snovi za birmo (preverjanje znanja en mesec pred birmo – zraven prineseš liturgični zvezek in prijavnico za botra ter potrdilo, da si bil na delavnici).
 
Zakrament sv. birme bodo birmanci prejeli 29. aprila 2023 ob 10. uri v cerkvi sv. Leopolda Mandiča v Novi vasi. To je okvirni program dejavnosti. Vsa podrobnejša pojasnila boste prejemali sproti na sestankih. 
 
Želiva vam, da priprava na birmo ne bo zgolj učenje verskih resnic, temveč svobodna odločitev za vero v Jezusa Kristusa. 
 
p. Andrej Sotler, 040 523 732 in kat. Karmen Stanet Gril, 040 835 892

 

Na nedeljo po Mali maši smo se župljani treh ptujskih župnij in Dornave podali na zaobljubno romanje na Ptujsko Goro k Mariji Zavetnici. Nekateri so pot premagali peš, drugi z prevoznimi sredstvi. Skupina peš romarjev je svojo pot pričela z blagoslovom in pesmijo pri Marijinem stebru pred Kloštrom. Nato pa so stopili na pot, letos za novim banderom s podobo Ptujskogorske Marije Zavetnice. Ob prihodu na Ptujsko Goro nas je na romarski poti sprejel in blagoslovil tukajšni župnik p. Danilo Holc. Pri maši nas je nagovoril p. Andrej Feguš, na koru pa so prepevali pevci iz župnije sv. Jurija. Po maši je vsak imel priložnost, da se je približal milostni podobi Marije in prednjo položil svoje prošnje, molitve zahvale, ki jih je nosil s seboj. 

Hvala vsem romarjem in vabilo za drugo leto, da se še v večjem številu udeležimo tradicionalnega romanja na Ptujsko Goro.

 

Letošnjo Rokovsko nedeljo smo obhajali 21. avgusta. Sv. mašo je ob somaševanju ostalih patrov daroval novi župnik sodelavec na Ptuju p. Andrej Sotler. S strani župljanov mu je bila izrečena dobrodošlica na Ptuju in posebej še v župniji sv. Petra in Pavla za katero bo tudi pastoralno odgovoren. Pri maši je prepeval župnijski pevski zbor. Hkrati je bila izrečena tudi zahvala p. Milanu Kosu, ki je zadnja štiri leta skrbel za to župnijo. 

Po maši je sledilo druženje na dvorišču pred župnijskim domom. Krajevna skupnost Breg Turnišče je skupaj z župnijo pripravila srečanje – druženje s kulturnim programom in pogostitvijo. Žegnanje in srečanje mestne četrti nam je nudilo možnost praznovanja in druženja, kar smo zadnja leta pogrešali. Utrdilo pa tudi naše medsebojne vezi v upanju, da bomo prihodnje leto nadaljevanje s takšnim praznovanjem.

Praznik sv. Ane smo tudi letos obhajali v romarski cerkvi sv. Ane nad Borlom. Jutranjo sv. mašo je daroval p. Milan Kos. Pri sveti maši so prepevali pevci naše župnije. Letos že 33. leto zapored. Počastili smo sv. Ano in se Bogu zahvalili za dobre družine in prosili, da bi starši z vso odgovornostjo vzgajali otroke in jih oblikovali v dobre kristjane in državljane. Ravno to nedeljo je tudi svetovni dan starih staršev.
Lani je papež Frančišek sprejel odločitev, da se vsako leto četrta nedelja v juliju praznuje kot svetovni dan starih staršev in ostarelih, saj je ta nedelja blizu praznika Marijinih staršev Joahima in Ane, Jezusovih starih staršev.
Že od nekdaj je god Marijinih staršev sv. Ane in Joahima eden najbolj cenjenih praznikov med našim vernim ljudstvom. Znano je, da so na ta dan prišli v cerkev sv. Ane romarji od blizu in daleč, zlasti žene in matere pa so se priporočale za srečen porod in za blagoslov otrok.

Župnija

Minoritski trg 1
2250 Ptuj – Slovenija
059 073 000
zupnija@kloster.si
TRR: SI56 0420 2000 3317 434
Župnik: p. Andrej Sotler

Duhovniki

Duhovniki, ki delujejo v ptujskih župnijah:
p. Andrej Feguš,
p. Matei Sentes,
p. Milan Kos,
p. Janez Žurman,
p. Marjan Cafuta,
p. Andrej Sotler,
p. Janko Gašparič,
p. Franc Meško.

Uradne ure v pisarni župnije

Vsak dan po jutranji in večerni sveti maši ter v ponedeljek in petek od 10. do 12. ure.
Telefonska številke pisarne:
059 073 000