• Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Dobrodošli na spletni strani župnije Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

Na tiho nedeljo, 26.marca 2023, smo v naši župniji obhajali družinsko sveto mašo pri kateri so sodelovali veroucenci posameznih razredov. Pri maši je prepeval otroški pevski zbor ZGŠ, ki deluje v samostanu sv.Petra in Pavla pod vodstvom ge.Neže Tement.

Pri maši je p.Andrej ob nedeljski božji besedi razmišljal o naših "grobovih" v katere se včasih zatečemo in skrijemo, ter v njih postanemo "mrtvi" za druge. Jezus pa nas, tako kot Lazarja iz groba v Betaniji, vabi in kliče ven. Kliče in vabi nazaj v življenje medsebojnih odnosov. Druga misel se je vrtela okoli tišine in tihote, ki nam lahko glasno spregovori, če ji upamo prisluhniti. Tišine, ki je pomembna v naših medsebojnih odnosih in potrebna, da lahko drugemu prisluhnemo, ga slišimo. Potrebna, da lahko o slišanem premišljujemo. Tihota je pomemben del tudi v bogoslužju. Tako pri vsaki sveti maši kakor predvsem v bogoslužju velikonočnega tridnevja, predvsem velikega petka in sobote.

Ob sklepu maše so otroci mamicam izrekli zahvale ter vsaki mamici in babici podarili cvet, ki so jih v preteklem tednu pri verouku izdelovali pod mentorstvom Karmen Stanet Gril. Mladi pevci na koru pa so mamicam ob sklepu maše podarili pesem "Majhen cvet, prinašam ti Marija".

Na četrto postno nedeljo, 19. marca, smo Ptujčani molili križev pot mesta Ptuja. To je bil že osmi križev pot. Ustavili smo se na štirinajstih mestih in se spominjali dogodkov iz zgodovine našega mesta, ki so zaznamovali svoje prebivalce s križem – trpljenjem.
Prva postaja je kip sv. Viktorina, mučenca na naših tleh, sledi spomin na turške vpade, požare, protestantizem, jožefinske reforme, nacizem, poplave, nasilje nemčurjev, pa tudi preganjanje judov, kugo in seveda porušenje minoritske cerkve.
Besedilo temelji na dramskem besedilu Jakoba Emeršiča, ki ga je spisal ob 750-letnici minoritskega samostana in na izboru iz njegove poezije. Tako imenovani ptujski križev pot je postal del postne pobožnosti v našem mestu. Naj nas povezuje še naprej!

Avtor: Dorica Emeršič

 

V ponedeljek in torek, 13. in 14. marca, je bil za našo župnijo praznik - dan celodnevnega češčenja. V ponedeljek pri podružnici svetega Roka na bregu, v torek pa v župnijski in samostanski cerkvi sv. Petra in Pavla. Pred Jezusa v izpostavljenem Najsvetejšem zakramentu, smo preko dneva prihajali, se pred Njim ustavljali v molitvi, s svojimi prošnjami in zahvalami, kot posamezniki in manjše skupine. Ob 17.00 uri smo imeli skupno molitveno uro, ki so jo oblikovali člani ŽPS. S sveto mašo ob 18.00 smo sklenili dan celodnevnega češčenja in vstopili v večerni program seminarja nove evangelizacije, ki se je po maši nadaljeval v cerkvi. Sveto mašo je vodil in nas med njo nagovoril p. Peter Vrabec. Pri maši je prepeval župnijski pevski zbor, po maši pa so nam zapeli člani pevske skupine Veselje.

 

V sredo, 18.1.2023, na god svete Marjete Ogrske,  je v refektoriju Minoritskega samostana sv. Petra in Pavla,  potekalo srečanje za liturgične sodelavce - bralce Božje besede. Naš gost je bil g. Gregor Čušin. Kot se sam običajno predstavi:  kristjan, mož, oče, glumač, oče šestih otrok, mož ene žene, verujoč v enega Boga. 
Z nami je prelistal dokument Sodelavci pri bogoslužju in ga na svojski način pokomentiral. Izpostavil je, da je biti bralec Božje besede pomembna in zahtevna služba, saj so bogoslužni bralci "izredni delilci Božje besede" in je zato pomembno, da imajo z Besedo živ odnos, da to kar berejo tudi verujejo, in da to kar verujejo tudi živijo. Kajti šele takrat, ko bodo "z Besedo na ti",  bodo lahko Božjo besedo tudi posredovali in z njo nagovorili občestvo. 

Klošter, dvorišče-parkirišče za samostanom. Po dobrem kosilu in kratkem počitku, se nas je zbralo, skupina 17 jasličarjev in se odpravili na "zahvalni" jasličarski izlet. Letos smo krenili v smer severovzhod, v prekmurje. Obiskali in ogledali smo si jaslice  v romarskem svetišču Marije v Logu v Turnišču, kjer so nas sprejeli domači patri in nam predstavili zgodovino cerkve in zasnovo jaslic. V Turnišču smo se ustavili še v kapeli Marije Matere Cerkve pri sestrah klarisah, kjer smo se priporočili v molitev. Pot smo nadaljevali proti Črenšovcem, kjer smo poleg cerkve obiskali tudi grob duhovnika Ivana Krajnca, pokojnega Črenšovskega župnika in našega znanca. Sledili so Beltinci, kjer smo se po ogledu jaslic v cerkvi ustavili še ob bratsko-sestrski mizi in si med seboj podelili sklepni del nedeljskega popoldneva, ter tako skupaj sklenili dan. 
 
Dragi jasličarji, hvala vam vsem, ki ste sodelovali pri pripravi in postavitvi jaslic ter vsem kar je z jaslicami in praznovanjem Gospodovega rojstva povezano. Se priporočamo že za naslednji advent. 
 

Po dveh letih premora zaradi epidemije smo 2. januarja 2023 v Minoritskem samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju ponovno uspeli uresničiti tradicionalno (49) srečanje članov Slovenske minoritske province sv. Jožefa ter ožjih sorodnikov.

Srečanje smo začeli s praznično sv. mašo, ki jo je ob somaševanju patrov vodil generalni asistent za Srednjo Evropo p. Igor Salmič. K sv. maši so bili povabljeni tudi predstavniki krajevnih bratstev OFS in nekateri sodelavci v naših samostanih in župnijah. Slovesnost je povzdignil s prepevanjem domači župnijski pevski zbor.

Po maši se je za brate in sorodnike nadaljeval program v refektoriju samostana. Prov. minister p. Milan Kos je predstavil glavne dogodke v provinci zadnjih dveh let ter napovedal tudi prihajajoče v tem letu. Po skupnem kosilu je sledil zabavni program ter glasbene točke.

Ostali udeleženci so imeli po maši ogled jaslic v minoritski kleti in druženje kot znamenje naše pozornosti in zahvale za lepo sodelovanje, ki smo ga deležni po naših samostanih in župnijah.

V upanju, da se ponovno srečamo prihodnje leto smo v popoldanskih urah sklenili naše druženje.

p. Milan Kos

 

Župnija

Minoritski trg 1
2250 Ptuj – Slovenija
059 073 000
zupnija@kloster.si
TRR: SI56 0420 2000 3317 434
Župnik: p. Andrej Sotler

Duhovniki

Duhovniki, ki delujejo v ptujskih župnijah:
p. Andrej Feguš,
p. Matei Sentes,
p. Milan Kos,
p. Janez Žurman,
p. Marjan Cafuta,
p. Andrej Sotler,
p. Janko Gašparič,
p. Franc Meško.

Uradne ure v pisarni župnije

Vsak dan po jutranji in večerni sveti maši ter v ponedeljek in petek od 10. do 12. ure.
Telefonska številke pisarne:
059 073 000