Zunanjo slovesnost praznika sv. Roka smo obhajali v nedeljo 22. avgusta.
Iz župnijske cerkve sv. Petra in Pavla smo se nekateri verniki podali peš na romanje do Svetega Roka. V procesiji smo peljali kip sv. Roka. Na tak način smo se želeli zahvaliti Bogu, da smo bili na priprošnjo sv. Roka, obvarovani covid okužbe in se priporočili tudi za prihodnje negotove čase.
Pri Svetem Roku smo imeli pred cerkvijo slovesno mašo, ki jo je daroval p. Danilo Holc ob 30. letnici duhovništva. Po maši je sledilo prijetno druženje ob prigrizku.

Na prvo nedeljo v avgustu smo se poslovili od prov. ministra p. Igorja Salmiča, ki odhaja v Rim, ker je bil izvoljen za generalnega asistenta Srednje Evrope. Ob koncu maše so se p. Igorju zahvalili za njegovo pomoč tukajšni župnik p. Milan Kos, v imenu župljanov pa član župnijskega sveta Janko Čuš. V govoru je povedal:

Spoštovani provincialni minister in dragi p. Igor

ko, ste v letu 2018 od p. Milana prevzeli vodenje slovenske minoritske province ste postali del naše župnije.
Farani smo vas z veseljem sprejeli saj ste in še vedno izžarevate iskreno veselje, veselje do življenja, veselje do druženja in predvsem skromnost v vseh vaših dejanjih.
Z velikim zanimanjem smo poslušali vaše pridige, ki so bile na vam svojsten način prav posebne, večkrat kompleksno božjo besedo ste znali na strokovni način prevesti v nam povsem razumljiv jezik. Prilike in prispodobe iz božje besede ste nam znali približati oz. prenesti v naša življenja, v naše delo.
In ker je pri nas nekako že v navadi, da se tudi provincial vključi v delo župnije ste prevzeli mladinsko pastoralo.
Sprva ste vodili dve skupini mladincev, tako imenovani mlajšo in starejšo skupino. To delo ste z veliko vnemo in entuzijazmom opravljali, vse dokler nas ni "ta presneti" Covid virus izoliral in prisilil, da se je dotlej pestro družabno življenje v naši župniji moralo umakniti za zidove naših domov.
No pa ste s starejšo skupino vseeno na sodoben način z uporabo interneta in ostale "šare" vseeno občasno sklicevali "Zoom" mladinska srečanja.
Pri svojem pastoralnem delu ste se trudili ozaveščat in spreobračat naše vrle mladince, ti pa so se trudili po svoje. - Tudi oni so hoteli spreobrniti vas.
Iz vam ljube zelene so vas spreobrnili v vijolično, no vsaj na zunaj, (srce še vedno bije za ……)
Znali pa ste tudi poprijet za vsakršno fizično delo, farani se vas bodo spomnili, ko ste z mladino prenašali gasilske mize po samostanskem dvorišču ob farnem žegnanju.
V veliko veselje mi je tudi da s farani delim najino skupno izkušnjo, ko ste ob neki priliki v vinogradu, želeli opravljati tudi najtežje fizično delo tega dne.
Farani smo vam hvaležni za trenutke, ki smo jih smeli preživeti z vami, za globoke misli, ki ste nam jin namenili
pa tudi za šale, ki ste jih delili z nami.
Na vaši novi poti vam želimo obilo uspeha, želimo si, da bi ostali povezani z nami v svojih mislih in molitvah, naj vas tudi v Rimu spremlja Božji blagoslov.

Letošnji slovesni praznik apostolov Petra in Pavla, ki sta zavetnika župnije in samostana, smo praznovali z zlatomašnikom p. Benjaminom Mlakarjem. Pridigar ob tej priložnosti je bil prov. minister p. Igor Salmič. Slovesnost so polepšali pevci župnijskega zbora in liturgični sodelavci s sodelovanjem pri maši. Ob tej priložnosti se je zbralo lepo število vernikov.

Praznik prvega svetega obhajila v naši župniji smo prvoobhajanci kakor starši nestrpno pričakovali. Po Veliki noči smo se začeli intenzivno pripravljati na ta dogodek.

Nedelja, 13. junija, ni samo sijala zaradi sonca ampak predvsem zaradi naših 36 prvoobhajancev, ki so žareli od veselja in navdušenja, da so lahko prvič pristopili k obhajilu.

Pri sveti maši, ki je bila na dvorišču, so po sovjih močeh sodelovali in jo tudi s tem polepšali. Tudi katehistinja Tina in p. Milan sta vložila veliko truda, da je bili doživeta sveta maša. Ne smemo pozabiti na župnijski pevski zbor, ki je s prepevanjem še polepšal dogajanje.

Upamo, da bodo ti otroci tudi v prihodnje s takšnim žarom in navdušenjem obiskovali mašo in prejemali sveto obhajilo.

V četrtek, 24. junija ob 19. uri je bila v Kloštru maša za domovino. V družbi domačih duhovnikov je somaševanje vodil Izmirski nadškof metropolit dr. Martin Kmetec OFM Conv. Na začetku maše so nadškofa pozdravili županja mestne občine Ptuj ga. Nuška Gajšek, v imenu župnije g. Janez Rožmarin in v imenu samostana p. Milan Kos. Po maši je bil na dvorišču kulturni program in blagoslov zastave. Sledilo je druženje in srečanje z nadškofom.

Letošnje velikonočne praznike smo zaradi epidemije obhajali brez navzočnosti vernikov. Verniki so slovesnosti spremljali s prenosom dogajanja preko interneta. Hvala vsem, ki ste pripravili božji grob in okrasitev cerkve ter vsem, ki ste v teh dneh obiskali cerkev.

Župnija

Minoritski trg 1
2250 Ptuj – Slovenija
059 073 000
zupnija@kloster.si
TRR: SI56 0420 2000 3317 434
Župnik: p.Milan Kos

Duhovniki

Duhovniki, ki delujejo v ptujskih župnijah:
p. Andrej Feguš,
p. Matei Sentes,
p. Milan Kos,
p. Janez Žurman,
p. Marjan Cafuta,
p. Jože Osvald,
p. Danilo Holc,
p. Franc Meško.

Uradne ure v pisarni župnije

Vsak dan po jutranji in večerni sveti maši ter v ponedeljek in petek od 10. do 12. ure.
Telefonska številke pisarne:
059 073 000