• Dobrodošli na spletni strani župnije Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Dobrodošli na spletni strani župnije Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

V sredo, 18.1.2023, na god svete Marjete Ogrske,  je v refektoriju Minoritskega samostana sv. Petra in Pavla,  potekalo srečanje za liturgične sodelavce - bralce Božje besede. Naš gost je bil g. Gregor Čušin. Kot se sam običajno predstavi:  kristjan, mož, oče, glumač, oče šestih otrok, mož ene žene, verujoč v enega Boga. 
Z nami je prelistal dokument Sodelavci pri bogoslužju in ga na svojski način pokomentiral. Izpostavil je, da je biti bralec Božje besede pomembna in zahtevna služba, saj so bogoslužni bralci "izredni delilci Božje besede" in je zato pomembno, da imajo z Besedo živ odnos, da to kar berejo tudi verujejo, in da to kar verujejo tudi živijo. Kajti šele takrat, ko bodo "z Besedo na ti",  bodo lahko Božjo besedo tudi posredovali in z njo nagovorili občestvo. 
Kot pravi dokument Sodelavci pri bogoslužju: "Od osebnosti bralca je odvisno, kako bodo verniki Božjo besedo sprejeli. Zato mora biti bralec pri ljudeh spoštovan in vreden njihovega zaupanja. Sam mora biti najprej prežet z vero in sposoben prebrano besedo doživeti in uresničiti v življenju."
Poleg življenjske drže bralcev, je poudaril, tudi pomen priprave, da se na branje Božje besede pripravimo že doma, z branjem in premišljevanjem odlomka, ki ga bomo posredovali, oznanili pri bogoslužju.
Ob slovesu smo se g.Gregorju zahvalili za njegov obisk in spodbude, s katerimi nas je vnemal za Božjo besedo,. ter mu ob godovnjakinji Marjeti Ogrski,  podarili eno Ogrsko salamo. Saj kot sam pravi, ob omembi njenega imena, postane lačen, saj takoj pomisli na ogrsko salamo ... na en dober sendvič z ogrsko salamo. 
Sedaj potrebuje le še svežo makovko, pa si lahko naredi en slasten sendvič,..
 

P1181363

 

Župnija

Minoritski trg 1
2250 Ptuj – Slovenija
059 073 000
zupnija@kloster.si
TRR: SI56 0420 2000 3317 434
Župnik: p. Andrej Sotler

Duhovniki

Duhovniki, ki delujejo v ptujskih župnijah:
p. Andrej Feguš,
p. Matei Sentes,
p. Milan Kos,
p. Janez Žurman,
p. Marjan Cafuta,
p. Andrej Sotler,
p. Janko Gašparič,
p. Franc Meško.

Uradne ure v pisarni župnije

Vsak dan po jutranji in večerni sveti maši ter v ponedeljek in petek od 10. do 12. ure.
Telefonska številke pisarne:
059 073 000