Cvetna nedelja 2020

naslovna1
Letošnja cvetna nedelja je bila nekoliko drugačna od prejšnjih, ko smo v cerkev prinesli presmece in jih je duhovnik blagoslovil. Zaradi epidemije koronavirusa smo morali ostati doma in spremljati sveto mašo na TV ekranih. Na pobudo katehistinj smo si kljub temu naredili presmece in z njimi sodelovali pri maši. Duhovnik jih je blagoslovil, mi smo jih pa pokropili z blagoslovljeno vodo.
Presmece dajemo na ogled na internetno stran župnije, da si bomo na takšen način ustvarili vzdušje, ki bi bilo na minoritskem dvorišču na cvetno nedeljo.

 prvoobhajancii presmeci A 2020

veroucenci presmeci A 2020

veroucenci presmeci B 2020

Jasličarski izlet v Božični Vojnik

PC280094

V soboto 28.12.2019 je naša župnija organizirala izlet v Božični Vojnik.

Prvi postanek je bil v Frankolovem pri našem patru Branku Cestniku. Predstavil nam je župnijo in dela pri obnovi cerkve. Tudi pastoralno delo nam je predstavil. Po prijaznem druženju smo pot nadaljevali v »Božičnem Vojniku. Sledil je ogled cerkve sv. Jerneja – pa Jernejev dom in nato po ulicah, kjer so bile pred vsako hišo jaslice; povsod so gorele lučke in spremljala nas je nežna glasba.

Iz kakšnih vse materialov so bile narejene in s kakšno domišljijo izdelane. Vsake jaslice, od tako majhnih pa do velikih, nosijo v sebi sporočilo – rojstvo našega zveličarja Jezusa Kristusa.

Polni lepih vtisov smo se vrnili na Ptuj.

Jaslice 2019

PC240062

Ob visokem jubileju našega lepega mesta, letos praznujemo 1950 let prve pisne omembe, smo se tudi v naši župniji odločili, da se vključimo v praznovanje te častitljive obletnice.
Pri postavitvi scene letošnjih jaslic smo najveličastnejši dogodek božičnega praznovanja, to je rojstvo našega zveličarja Jezusa Kristusa, postavili v votlino na hrib, ki ga Ptujčani imenujemo Panorama, saj so na tem hribu ostanki krščanske cerkve iz četrtega stoletja.

Pod hribom smo »zgradili« polovico rimske hiše, ki smo jo poimenovali "Domus Ecclesia" ali hišna cerkev, saj so se v zgodnjih časih prve krščanske skupnosti zbirale po domovih, kjer so prebirali izročila apostolov in nauke prvih cerkvenih učiteljev.

Ptujčani imamo svojega škofa, na katerega smo zelo ponosni, zato smo za osrednji lik sprednje scene postavili sv. Viktorina, ki prebira prepise prvih apostolskih pisem, ki jih je prinesel s seboj iz krajev in dežel, v katerih je učil Jezus Kristus. Škof Viktorin je bil eden prvih oznanjevalcev Jezusovega rojstva, ki je rojstvo zveličarja oznanjeval v takratni rimski Petovioni.

Zgodbo o Jezusovem rojstvu so na dvorišču Domus Ecclesie poslušali župan takratne Petovione, Gaj Valerij Tetij Fusk, in trgovec, Heliodor, ki si je od tega dogodka obetal zaščito majhne petovionske krščanske skupnosti. V pogovor se je vključeval filozof Feliks, ob robu sta pripovedovanju prisluhnila suženj Ater in dekla Merula z vrči, iz kuhinje pa sta poskušali del zgodbe o rojstvu zveličarja ujeti tudi Mirjam in njena dekla. V ozadje se je postavil legionar Leontid, ki mu je bil nauk o Jezusu nadvse všečen, vendar se zaradi svoje službe ni upal preveč izpostavljati.
Na dvorišču hiše so svoj prostor našli otroci, Ifigenija, Tiana in Tian in drugi otroci, ki so bili novorojenemu Jezusu še posebej blizu.

Navdih za postavitev jaslic smo dobili ob poslušanju predavanja o začetku krščanstva v naših krajih in o življenju našega petovionskega škofa Viktorina.
Imena oseb prve krščanske skupnosti smo z dovoljenjem avtorja, p. Branka Cestnika, povzeli iz pravkar izdanega romana "Sonce Petovione".

ROMANJE ŽUPNIJSKIH SODELAVCEV - 2019

IMG 2990a

Tokrat smo se župnijski sodelavce in tudi nekateri ostali verniki namenili na romarsko pot na Brezje k Mariji Pomagaj. Pričakala nas je Gorenjska obsijana s soncem in čudovitim pogledom na Triglav in ostale vrhove. Po darovani romarski sv. maši smo si ogledali še Avsenikov muzej v Begunjah. Pot nas je nadalje vodila v Ljubljano k sv. Petru in nato še Prihovo v Marijino svetišče.

BREZJE

 

BEGUNJE

 

LJUBLJANA - SVETI PETER

 

PRIHOVA