Viktorinov adventni večer s p.Brankom Cestnikom

PC150012 01

V nedeljo 15.12. 2019 ob 18.30 uri je potekal Adventni Viktorinov večer v refektoriju minoritskega samostana na Ptuju.


Advent je čas pričakovanja prihoda odrešenika sveta, ki prinaša veselo oznanilo in mir ljudem na zemlji. Naš rojak p. Branko Cestnik je v svojem prvencu romanu Sonce Petovione, opisal prihod prvih kristjanov v Ptuj. Prvi kristjani so veselo oznanilo odrešenika sveta prinesli v takratno Petoviono že v drugem stoletju našega štetja. V zgodovinskem romanu spoznavamo življenjske zgodbe treh mož, ki jih usoda združi na antičnem Ptuju. Sredi nemirnih časov vladanja cesarja Komoda bodo morali kljub različnemu izhodišču najti stičišče v prijateljstvu in skrbi drug za drugega. To so poganski stotnik, kleni Latinec, ki si po vstopu v pokoj v Petovioni ustvari družinski dom; suženj, nubijski orjak, ki dela v pohorskih kamnolomih in je pripadnik egiptovskega Serapisovega kulta; ter novodošla grška trgovska družina iz Nikomedije, ki je prva, ki v mesto ob Dravi prinese krščanstvo.


Branko Cestnik, rojen 1965 na Hajdini pri Ptuju, je leta 1986 vstopil v misijonarski red klaretincev, ki ga je poslal na študij v Rim in kasneje v noviciat v Madrid. Na Salezijanski univerzi je magistriral s temo Iskanje Boga v gledališču Eugèna Ionesca. Od takrat se je pričel uveljavljati kot pisec, komentator in kolumnist v katoliških in drugih medijih.
Adventni večer s p. Brankom Cestnikom je povezoval moderator Aleš Čeh.

Glasbeni del večera je oblikoval Mešani pevski zbor sv. Viktorina Ptujskega pod vodstvom zborovodkinje Sonje Winkler. Sodelovala je tudi dr. Tanja Ozvatič ravnateljica založbe Mohorjeve družbe iz Celja, kjer je roman Sonce Petovione izšel.