Obisk svete maše je zopet dovoljen ob upoštevanju omejenega števila vernikov in uporabe zaščitnih mask.


Spovedovanje je dovoljeno.

Zakramenta svetega krsta in cerkvene poroke se lahko podeljujeta v krogu družin oziroma istih gospodinjstev.

Obhajanje bolniškega maziljenja je dovoljeno ob upoštevanju, da sta duhovnik in bolnik ustrezno zaščitena..

Cerkveni pogrebi se izvajajo v dogovoru s pogrebno službo in ob upoštevanju vseh navodil NIJZ. Z namenom, da se čakalne vrste za upepelitev skrajšajo, vernike vabimo, da svoje rajne sorodnike pokopljejo na klasičen način s krsto.

Kateheza (verouk) in druge oblike pastoralne dejavnosti se izvajajo na daljavo.  Župnijske pisarna je odprta.

Karitativne ustanove in katoliške vzgojno-izobraževalne ustanove delujejo.

Patri smo vam na voljo 041 260 724 in 0590 73 000

1. adventna nedelja, 29. november 2020

 

OZNANILA

ŽUPNIJA PTUJ - SV. PETER IN PAVEL

 1 adv ned 20

29. november

2020

NEDELJA

1. adventna,nedelja

Karitas

Filomen, mučenec

 

za žive in ++ ptujske župljane

za + Franca Kelenca

30. november

2020

 

PONEDELJEK

Andrej, apostol

za + Marijo Pšajd

za vse + minoritske patre

1. december

2020

 

TOREK

Edmund Campion, mučenec

za + sestro Marinko in strica Tonija

v zahvalo za 30 let zakona

za + Marjeto Kukovec

2. december

2020

SREDA

Bibijana (Vivijana), mučenka

za + Franjo in Dragomirja Naumovič

za + Alojza Šegula

3. december

2020

ČETRTEK

Frančišek Ksaver, duhovnik, apostol

za + Alojza, Elizabeto in Marto Tikvič ter sorodnike

za + Stanka Solina

4. december

2020

PETEK

Barbara, mučenka

za + Ljudmilo Gojkovič (8. dan)

za + Petra Cimermana (8. dan)

za + očeta ob 60. obletnici in mame ob 20. obletnici smrti:

       Jožeta in Marijo (roj. Holc) Lobnik

za + Alojza Šegula

za + Terezijo Valentan

5. december

2020

SOBOTA

Saba (Sava), opat, puščavnik

za + družino Cestnik – Veronek

za + Franca Kelenca

6. december

2020

NEDELJA

2. adventna,nedelja

Nikolaj (Miklavž), škof

 

za žive in ++ ptujske župljane

za + Branka Klinca (obl.)

OSTALA OZNANILA

Od 29. novembra do 6. decembra

 

Do preklica ni sv. maš pri katerih bi lahko bili navzoči verniki. Patri v tem času darujemo maše po vaših namenih in prosimo, da še naprej radi darujete za sv. maše.

OBHAJILO

Po navodilih škofovske konference lahko prejemate obhajilo le posamično in po vnaprejšnjem dogovoru z duhovnikom. Pri nas imate naslednje možnosti: ob nedeljah od 9. do 11. urein od 17. do 17.45ure ter ob delavnikih od 7.30 do 8. ure in od 17.30 do 17.50ure v cerkvi.Pri Svetem Roku ob nedeljah med 8.30 in 9. uro.

 

VEČERNA MOLITEV

V župnijski cerkvi vsak dan ob 20. uri pozvonimo z velikim zvonom. Vabimo vas, da se v družini zberete k večerni molitvi s prošnjo, da bi bili na priprošnjo sv. Roka obvarovani te hude epidemije in predvsem za vse obolele ter zdravstvene delavce, ki jih zdravijo. Patri v tem času molimo rožni venec – bodimo povezani v molitvi.Lahko se nam tudi pridružite na fb Župnija Ptuj - sv. Ožbalt v tem času, ker bo prenos v živo.

V cerkvi si vzemite novo Družino.

V ŽUPNIJSKI PISARNI JE NA VOLJO MARIJANSKI KOLEDAR IN PRATIKA

 

Danes je prva adventna nedelja. Lepo povabljeni, da naredite adventne vence in ob njih doma radi molite v tem svetem času priprave na praznik Jezusovega rojstva.

SV. MIKLAVŽ nas bo tudi letos obiskal. V živo nas bo nagovoril preko FB strani na Miklavžev večer ob 19. uriin otrokom pustil darila pred domačimi vrati. Otroke vabimo, da v teh dneh napišejo pismo ali narišejo sliko ter jo pošljejo Miklavžu preko e – mail nasslova:Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

 

NAŠI RAJNI: Peter Cimerman iz Hauptmaničeve,

                        Ljudmila Gojkovič, Na obrežju,

                        Alojzija Galun, Žnidaričevo nabrežje

 

Spodbude slovenskih škofov za adventni čas 2020

Letošnji adventni čas bo zaznamovan z epidemijo COVID-19, ki je spremenila naše življenje in način obhajanja cerkvenih praznikov. Škofje vabimo vse katoličane, da okrepimo molitev in vero znotraj svojih družin.

Adventni venec

Pred 1. adventno nedeljo, ki bo letos 29. novembra, pripravimo adventni venec ter ga postavimo na vidno mesto v svojem domu. Ob njem bomo vsak dan molili in s prižiganjem sveč občutili, da se luč veča. Luč je Kristus, ki razsvetljuje naše dneve in nam prinaša upanje.

Zakramenti
V letošnjem adventu opravimo sveto spoved v domači župniji ter prosimo domačega duhovnika za prejem svetega obhajila izven svete maše. 

Molitev
V obdobju pred božičem vabimo vernike, da okrepijo osebno in družinsko molitev (pred jedjo in po jedi, Angel Gospodov, rožni venec, molitev za zdravje v času epidemije itd.), obudijo stare krščanske slovenske pobožnosti, kot sta molitev ob adventnem vencu in Mariji romarici ter pogosteje prebirajo Sveto pismo. Pridružimo se svetemu očetu Frančišku, ki prosi za blagoslov ubogih in zapostavljenih.

Jaslice
Jaslice so sestavni in nepogrešljivi del slovenske kulturne dediščine, ki že več stoletij zaznamujejo naše praznovanje božiča. Letošnji adventni čas zato namenimo za izdelavo domačih jaslic.

Blagoslov doma

Na sveti večer, 24. decembra, sami blagoslovimo svoj dom. V cerkvi ali pri domačem duhovniku vzemimo blagoslovljeno vodo ter ob pesmi in molitvi blagoslovimo svoje stanovanje ali hišo: na začetku prižgemo luči na božičnem drevesu in svečo pri jaslicah; zapojemo božično pesem, preberemo odlomek iz Svetega pisma, ki govori o Jezusovem rojstvu, sledijo osebne prošnje, blagoslov jaslic in stanovanja ali hiše; zaključimo z molitvijo Oče naš ter zapojemo božično pesem.

Tihota
Advent naj bo čas tihote, notranjega miru, molitve in spokojnosti, saj je samo tako mogoče resnično doživeti božične praznike. 

Dobrodelnost
V času pričakovanja Jezusovega rojstva se spomnimo na uboge, zapostavljene, bolne in osamljene. S svojimi darovi podprimo delovanje dobrodelnih društev in ustanov, ki znotraj Katoliške cerkve pomagajo najšibkejšim in odrinjenim na rob družbe.

Škofje vabimo vse katoličane, da se v letošnjem adventnem času izognejo medsebojnemu obiskovanju, pozornost in bližino svojim dragim pa naj izkažejo s telefonskim klicem ali s pisnim voščilom. Letos naj imajo prednost duhovne in družinske vrednote. Ob tej priložnosti se slovenski škofje v svojih molitvah posebej spominjamo vseh, ki so preizkušani zaradi bolezni, svojcev žrtev epidemije COVID-19 ter zdravstvenih delavcev, ki požrtvovalno in predano pomagajo našim državljankam in državljanom. Naj bo advent čas miru, solidarnosti in povezanosti za skupno dobro naše domovine in Cerkve.

 Slovenski škofje