Božja beseda

Glasilo ptujskih župnij

zivljenje vstajenje logo

Attachments:
Download this file (Marec-2020.pdf)Marec 2020625 kB
Download this file (februar-2020.pdf)Februar 20201338 kB
Download this file (januar-2020.pdf)Januar 20201280 kB

Viktorinov večer - Cerkev in šolstvo od vrtca do univerze

viktorinov vecer januar2020
V petek 10.1.2020 ob 19. uri bo v refektoriju minoritskega samostana na Ptuju Viktorinov večer. Tokratna tema je namenjena vzgoji in izobraževanju. msgr. ddr. Anton Stres – rektor katoliškega inštituta in upokojeni nadškof nam bo spregovoril na temo “Cerkev in šolstvo od vrtca do univerze”. V glasbenem uvodu bo na violino zaigrala Hana Berlak ob spremljavi prof. Zive Horvat iz Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla.
Predavanje ddr. Antona Stresa na temo Cerkev in šolstvo od vrtca do univerze bo prikazalo pomen vzgoje in izobraževanja za napredek družbe kot celote. Dejstvo je, da smo Slovenci svojo kulturno in družbeno bit gradili skozi zgodovino na temeljnih krščanskih vrednot. Pri tem je bila neprecenljiva vloga cerkve pri vzgoji in izobraževanju. Po drugi svetovni vojni v času enoumja se je vloga cerkve omejevala in izrinjala iz vzgoje in izobraževanja. Manire omejevanja vloge cerkvene pri vzgoji in izobraževanju so v Sloveniji prisotne tudi v današnjem času, ko imamo demokratično ureditev sistema. Pričakovali bi spoštovanje človekovih pravic. Žal se ne spoštujejo niti sprejete odločbe ustavnega sodišča o financiranju javnega programa izobraževanja zasebnih osnovnih šol. Povabilo na januarski Viktorinov večer.

Društvo izobražencev Viktorina ptujskega
Peter Pribožič

Viktorinov večer - 27. september

viktorinov vecer september

Čustvena dediščina naših družin – zgodba vseh nas

V petek, 27. septembra bo ob 19. 30 uri v refektoriju minoritskega samostana na Ptuju Viktorinov pogovorni večer s psihoterapevtko mag. Violeto Irgl, spec. ZDT na temo: Čustvena dediščina naših družin – zgodba vseh nas, s predstavitvijo knjige Konec molka. Pogovor bo vodila Jana Debeljak, ki že več kot dve desetletji pripravlja in vodi televizijske oddaje, v katerih se z gosti pogovarja o zdravju na vseh področjih: fizičnem, psihičnem, čustvenem in duhovnem.
V Glasbenem utrinku bo nastopila Eva Peklar, citre pod mentorstvom Doroteje Dolšak iz Zasebne glasbene šole sv. Petra in Pavla.

mag. Violeta Irgl je Ptujčanka, ki živi in dela v Ljubljani. Violeta je specialistka zakonske in družinske terapije ter ustanoviteljica Inštituta za okrevanje po travmi, psihoterapijo in svetovanje Rahločutnost. Svoje terapevtske izkušnje je kot avtorica (v soavtorstvu z Jano Debeljak) zapisala v knjigi Konec molka: Kako podpreti otroka po travmatični izgubi matere ali očeta. Knjiga je izšla lani tudi v angleškem jeziku pod naslovom The End of Silence. Več na: http://www.rahlocutnost.si/

Violeta Irgl pravi »Največji oviri, zaradi katerih tako dolgo ne spregovorimo, sta prav strupeni sram in strah, ki nas pehata v skrivanje bolečine, beg iz odnosov, osamljenost, osamo, nemoč, nebogljenost. Navzven pa nas obrambni mehanizmi pogosto silijo, da se vedemo, kot da smo močni in neranljivi.«

Vabljeni na Viktorinov večer
Peter Pribožič

Viktorinov večer - petek 12.4.

V petek 12. aprila ob 19.30 uri vas vabimo na Viktorinov večer v refektorij minoritskega samostana na Ptuju. Z nami bo p. dr. Igor Salmič – provincial slovenskih minoritov, ki nas bo nagovoril na temo "Večno življenje - pozabljena prvina krščanske vere".

V glasbenem utrinku bodo nastopile Ana Dvoršak na flavti in Živa Horvat v spremljavi s klavirjem iz Zasebna glasbene šole sv. Petra in Pavla.

Vabljeni !

viktorinov vecer april2019