Božja beseda

Glasilo ptujskih župnij

zivljenje vstajenje logo

Viktorinov večer ob 20. obletnici delovanja, 22. marec 2013

Viktorinov večer ob 20. letnici delovanja društva

V petek, 22. marca 2013, ob 19. uri, vas vabimo na jubilejni Viktorinov večer ob 20. letnici delovanja Društva izobražencev Viktorin Ptujskega. V glasbenem delu bo nastopil svetovno znani godalni kvartet Feguš.

Naše društvo smo ustanovili 26. februarja 1993. Ob ustanovitvi smo si zadala nalogo, da bomo skrbeli za duhovno in kulturno rast svojih članov in vseh tistih, katerih vrednote temeljijo na krščanskem etosu.

Na ustanovnem zboru je dr.Rajko Bratož iz Filozofske fakultete iz Ljubljane predstavil sv.Viktorina Ptujskega – ptuskega škofa in duhovnega pisatelja iz 3.stoletja , katerega ime nosi naše društvo. Na ustanovnem zboru je takratni Mariborski škof dr. Franc Kramberger dejal; “Izobraženci so za vsako okolje velika pridobitev, saj z njimi nastopa duhovna moč kot protiutež danes tako razširjeni potrošniški miselnosti. Vaše društvo bo s svojim delovanjem potrjevalo identiteto mesta.”(citat iz Slovenca 3.3.1993). Dobre želje društvu je takrat izrazil tudi takratni župan Vojteh Rajher, ki še vedno rad pride na naše večere. Pokojna Kristina Šamperl Purg takratna ministrica za kulturo na občini Ptuj pa je na ustanovnem zboru dejala, “Ne pričakujte velike sence od drevesa, ki ga komaj sadite”. Predsednica iniciativnega odbora za ustanovitev društva Božena čačkovič, je na ustanovnem zboru dejala; “ Želimo biti krščansko misleči izobraženci obrnjeni navzven in z organiziranjem Viktorinovih večerov skrbeti za tiste, ki čutijo duhovno lakoto, lokoto po duhovnosti in kulturi (citat iz Tednika 4.3.1993).

Skozi dvajsetletno delovanje je naše Društvo izobražencev Viktorina Ptujskega sledilo ustanovnemu namenu, s skrbjo za duhovno in kulturno poglobitev z organozacijo predavanj, okroglih miz, kulturnimi srečanji in koncerti. Organizirali smo 222 Viktorinovih večerov, ki so bili dobro obiskani in so prinašali pravo bogastvo v kulturni in duhovni ponudbi starodavnega mesta Ptuj. Minoritski samostan je tudi z Viktorinovimi večeri kulturno in duhovno središče v današnjem Ptuju.

Od vsega začetka pa je sestavni del Viktorinovih večerov glasba. Na 222. Viktorinovem večeru bo nastopil godalni kvartet bratov Feguš, ki je igral tudi na našem ustanovnem zboru. Kvartet deluje od leta 1992 v sestavi bratov Filip Feguš in Simon Peter Feguš- violini, Andrej Feguš- viola in Jernej Feguš– violončelo. Po začetkih šolanja v domačem Mariboru so študij nadaljevali na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu. Leta 2001 so bili sprejeti na študij komorne glasbe na prestižno privatno šolo »Scuola di Musica di Fiesole« (Firence). Za študij so prejeli tudi štipendijo italijanskega predsednika države Carla Azeglia Ciampija. Leta 2012 so zaključili magistrski študij komorne glasbe na »Universität für Musik und darstellende Kunst Graz« pri Stephanu Goernerju (Carmina Quartet) in prejeli akademski naziv Master of Arts. Koncertirali so po Sloveniji,Evropi in ZDA (Pariz, Berlin, London, Washington, New York, Firenze, Dunaj itd.)

“Bratje Feguš so si svoj prostor pod soncem zagotovili z visoko ravnijo svoje umetnosti, pri kateri vstrajajo. Njihovo igro odlikujejo visoka stopnja uigranosti, zaokrožen zven, sorodno doživljanje glasbenih umetnin, pomembna nadarjenost in upoštevanja vredno znanje. Ne moremo spregledati dejstva da igrajo zmeraj pred polnimi dvoranami, kar vzbuja danes toliko večjo pozornost. ”(J.Šetinc, 11.11.2009, Večer)

Vabljeni torej na Viktorinov večer, ki ga povezujemo z 20. letnico delovanja Društva izobražencev Viktorina Ptujskega, da pregledamo kronologijo delovanja in tudi 20. letnico delovanja svetovno znanega godalnega kvarteta Feguš.

 Predsednik društva izboražencev Viktorina Ptujskega

Peter Pribožič

 fegus2013fegus1992