Božja beseda

Glasilo ptujskih župnij

zivljenje vstajenje logo

Viktorinov večer, 16. november 2012

Društvo izobražencev Viktorina Ptujskega organizira, 16. novembra 2012 ob 19. uri, Viktorinov večer na temo “Slovenski trenutek; Kje smo, kam gremo?” Gost večera bo zgodovinar, publicist in komentator dr. Stane Granda. V glasbenem utrinku bodo nastopili učenci in mentorji Zasebne glasbene šole v samostanu sv.Petra in Pavla na Ptuju. Viktorinov večer bo  v refektoriju minoritskega samostana na Ptuju.

Prof. Stane Granda bo predstavil svoj pogled na sedanji slovenski trenutek in na stanje duha v slovenski družbi. Dejstvo je, da je trenutno v Sloveniji kriza, ki je večplastna: gospodarska, družbena in moralna, pri čemer je slednja najhujša. Vendar s pogledom v zgodovino ugotovimo, da vedno obstaja izhod, ki ga ustvarjamo ljudje s svojo pošteno in resnicoljubno držo.

Stane Granda je zgodovinar, znanstveni svetnik in redni univerzitetni profesor, ki se ukvarja z raziskovanjem slovenske zgodovine. Do leta 1979 je bil zaposlen kot asistent za agrarno zgodovino pri predhodniku današnjega Inštituta za novejšo zgodovino. Strokovno dela na Zgodovinskem inštitutu Milka Kosa ZRC SAZU, kjer je tudi predsednik znanstvenega sveta. Največje zanimanje namenja idejnim virom slovenstva in slovenske države. Je aktivni udeleženec vojne za Slovenijo. Do nedavnega je bil predsednik programskega sveta RTVS. Stane Granda ni ravnodušen do situacije v državi, zato na različne načine in medijske možnosti, seznanja ljudi s svojimi pogledi. Tako bo tudi na Viktorinovem večeru na Ptuju v petek 16.11. 2012 ob 19.uri v minoritskem samostanu, kamor vas lepo vabim.

 

Peter Pribožič