Božja beseda

Glasilo ptujskih župnij

zivljenje vstajenje logo

Viktorinov večer, 8. marec 2013, Domžalski komorni zbor

domžalski komorni zbor

Viktorinov večer, z naslovom "Pesem žalno poje duša moja", bo v petek 8.marca 2013, ob 19. uri, v minoritski cerkevi sv. Petra in Pavla na Ptuju. Z nami bo Domžalski komorni zbor, ki bo izvedel postne pesmi domačih in tujih skladateljev kot postno meditacijo z video slikovnim gradivom, pod vodstvom zborovodja Fernanda Mejias. Orgelsko spremljavo bo izvedel prof. Janez Osredkar.

Začetki Domžalskega komornega zbora segajo v leto 1987, ko je iz Domžalskega okteta nastal mešani oktet, ki je še isto leto prerasel v komorni zbor, ki ga danes vodi zborovodja Fernando Mejias. Repertoar Domžalskega komornega zbora zajema številna dela iz široke zakladnice umetnih pesmi, prav tako pa z veseljem prepevajo tudi slovenske narodne pesmi. Zbor je nastopil v Združenih državah Amerike, Kanadi, Argentini, Avstriji, Italiji, Nemčiji, Švici, ter posneli kaseto slovenskih ljudskih pesmi in zgoščenke z izvedbami Mozartovega Requiema, Haydnove maše v d-molu, božičnih pesmi in pesmi različnih avtorjev.

Zbor deluje že dobrih dvajset let z res velikimi uspehi doma in v tujini. Sodeloval je pri pomembnejših projektih, denimo izvedbi Verdijevega Requiema, izvedbi 2. simfonije Gustava Mahlerja pod vodstvom dirigenta Davida de Villiersa v Cankarjevem domu ter z nastopom na koncertu Zlati zbori ob jubileju Društva slovenskih skladateljev. Zbor je sodeloval pri izvedbi Mozartovega Requiema v Ljubljani, Kopru ter Trstu. Zbor redno sodeluje tudi na mednarodnih tekmovanjih in festivalih, leta 2009 na festivalu Musica sacra v Bratislavi, v letu 2010 na Mednarodnem tekmovanju pevskih zborov v Zadru ter v oktobru 2011 na Mednarodnem pevskem tekmovanju v Riminiju, kjer je osvojil srebrno plaketo. Poleti 2011 so sodelovali pri postavitvi »Simfonije tisočev« Gustava Mahlerja pod taktirko Valerija Gergijeva v Ljubljani in Zagrebu. Na tekmovanju Naša pesem v Mariboru je zbor sodeloval trikrat in vedno osvojil Zlato plaketo mesta Maribor kot eden od najboljših slovenskih zborov. Torej pridite in od blizu spoznajte Domžalski komorni zbor, ki bo prepeval že med sveto mašo ob 18. uri in nato izvedel koncert postnih pesmi v monoritski cerkvi na Ptuju.

Lepo vabljeni!