Božja beseda

Glasilo ptujskih župnij

zivljenje vstajenje logo

Viktorinov večer, gost: dr. Klemen Jaklič (18. 1. 2019)

Viktorinovi veceri

Viktorinov večer z ustavnim sodnikom

Viktorinov večer bo v petek 18. januarja 2019 ob 18.30 uri v minoritskem samostanu na Ptuju z ustavnim sodnikom ddr. Klemenom Jakličem na temo “Vloga in pomen ustavnega sodstva v svobodni demokratični družbi”. Pogovor vodi novinar Radia ognjišče Alen Salihovič. V glasbenem utrinku bodo nastopili Hana Berlak violina, Živa Horvat, klavir mentor Matjaž Antončič iz Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju. 

DDr. Klemen Jaklič je diplomiral iz ustavnega prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Iz primerjalnega ustavnega prava ( Zavezujočnost odločitev ustavnih sodišč: primerjalna analiza nemškega in ameriškega modela) je magistriral na Univerzi Harvard, nato pa kot dobitnik Fulbrightove štipendije tam nadaljeval z doktorskim raziskovanjem.

Doktorat je opravil tudi na univerzi v Oxfordu. Z vzporednim delom na obeh kontinentih in pod vodstvom vodilnih avtoritet s tega področja je pridobil avtentičen uvid v primerjalna vprašanja ustavnega prava Evrope in ZDA. Izkušnje je uporabil pri večletnem predavanju skupaj več kot dvajsetih predmetov s svojega področja, na petih različnih oddelkih univerze Harvard v Bostonu.

Pred leti se je iz ZDA vrnil v Slovenijo, pri čemer, poudarja, ga ni vodila utilitarna logika v smislu, kaj se splača in kaj ne. Čutil je, da je to potrebno, ob tem pa želel, da družina spet zaživi skupaj. Pred tem so namreč nekaj časa živeli ločeno. V Sloveniji je Ddr. Jaklič deloval v okviru imenovanj v različne skupine pravnih strokovnjakov. Med drugim je kot soustanovitelj Zavoda za brezplačno pravno pomoč uspešno sodeloval z Varuhinjo človekovih pravic in prispeval k razrešitvi številnih življenjskih stisk socialno ogroženih. Od leta 2013 je bil vsako leto uvrščen med deset najvplivnejših slovenskih pravnikov Ddr. Klemen Jaklič je funkcijo ustavnega sodnika nastopil 27. marca 2017.

Vabljeni na pogovor z ustavnim sodnikom v okviru Viktorinovih večerov !

Peter Pribožič