• Dobrodošli na spletni strani župnije Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Dobrodošli na spletni strani župnije Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

Obhajanje zavetnikov samostana in župnije svetih Petra in Pavla, je bilo letos v znamenju zlate maše p. Emila Križana. P.Emil je kot duhovnik in župnik deloval v več župnijah, zato so bili ob njegovem jubileju ob njem poleg redovnih bratov, patrov, duhovnikov, zlatomašnika g. Antona Pačnika in kloštrčanov, zbrani župljani iz župnij: Ptuj - sv.Jurij, Sv. Vid pri Ptuju in Dornava. Skupaj so tudi sooblikovali bogoslužje, ki ga je vodil zlatomašnik p.Emil in med katerim nas je nagovoril pridigar p.Slavko Stermšek, prvi Emilov nadkaplan v Proštiji, sedaj pa njegov naslednik pri vodenju župnije sv.Doroteje v Dornavi. p.Slavko je v nagovoru najprej spregovoril o liku svetih apostolov Petra in Pavla, nato pa orisal duhovniško pot jubilanta.

Pri maši je prepeval domači župnijski zbor pod vodstvom prof.Luke Gojkoška, poleg domačih ministrantov so v velikem številu sodelovali tudi ministranti župnije Ptuj - sv.Jurij, kjer je p.Emil začel svojo duhovniško pot. Pri darovanju so simbolne darove: kruh, vino in svečo, k oltarju prinesli zastopniki treh župnij. Ob sklepu bogoslužja je v imenu vseh navzočih zlatomašnika nagovoril zastopnik župnije Dornava in Dornavski župan g.Matej Zorko. Sledilo je voščilo provincialnega ministra in gvardijana v kloštru p.Milana Kosa, ki je p.Emilu. nato je k besedi prišel tudi zlatomašnik, vsem se je zahvalil, začenši Dobremu Bogu, svojim pokojnim staršem, ki so mu poleg bratov in sestre, dali s svojim zgledom, ljubeznijo do slovenske pesmi in krščansko držo lepo popotnico za življenje. Na kratko je opisal svojo pot življenja in postaje na tej poti. Poudaril, da se je doma veliko molilo in prepevalo,.... Nato pa k sebi povabil vse ministrante in navzoče ljudstvo prosil ter povabil, naj si vsak izbere enega konkretnega mladega za katerega bo molil, da bi Gospod tudi izmed njih koga poklical za svojega služabnika v redovniškem ali duhovniškem poklicu.

Po sklepnem blagoslovu in odpeti pesmi je zlatomašnik v cerkvi prejemal osebna voščila, nato pa so se vsi preselili na samostansko dvorišče, kjer so ob dobrotah izpod rok dobrih gospodinj in dobri kapljici vztrajali še dolgo v noč.

Ko zapojejo mladi v čast Mariji in Jezusu, se mi starejši spomnimo na mlada leta.
Ob prebiranju življenja misijonarja Andreja Majcna, molitvi rožnega venca, litanijam, smo letos obogatili šmarnice z zgodbami misijonarjev iz okolice Ptuja. Prebirali smo tudi pesmi naših patrov.
Kot vsako leto so nas tudi tokrat gospodinje presenetile s pecivom in pijačo. Zahvala gre tudi patru Andreju za obiske ter drug drugemu za sodelovanje.
Kaj lahko drugega napišem kot zahvala naši Mariji in Jezusu za to milost.

Mara Šenica

Ob zapovedanem prazniku Svetega Rešnjega Telesa in Svete Rešnje Krvi Gospodove smo župljani ptujskih župnij počastili Jezusa s tradicionalno procesijo po mestu Ptuju. Kot običajno smo začeli v cerkvi sv. Petra in Pavla s sveto mašo, nato se napotili prvemu oltarju k podobi Matere Božje pred cerkvijo, potem k sv. Florijanu, v nadaljevanju pa k cerkvi sv. Jurija in zaključek pri sv. Ožbaltu. Vsako leto vabimo gasilce vseh treh župnij, zastavonoše in praporščake raznih društev in spremlja nas ptujski Pihalni orkester, kar polepša vso slovesnost. Hvala vsem, ki ste sodelovali pri pripravi tega dogodka in vsem udeležujočim na procesiji.

V nedeljo, 26. maja ob 10.00 smo v naši župniji obhajali praznik 1. svetega obhajila. Nanj se je pripravljalo 14 otrok in njihovih družin. Prvoobhajance in njihove družine priporočamo v vašo molitev.

Ob prazniku našega zavetnika Sv. Florijana so se gasilke in gasilci iz Pgd Spuhlja in Pgd Turnišče Ptuj udeležili svete maše v farni cerkvi Sv. Petra in Pavla na Ptuju. Obe gasilski društvi delujeta v naši župniji, zato se vsako leto že tradicionalno zberejo pri sveti maši in pozneje tudi podružijo.

 

V nedeljo 28.4. se je v refektoriju odvil  koncert duhovno ritmične glasbe, ki ga je izvedel Janez Ferlež in Antonio Tkalec s spremljevalnim bendom. Nastopajoči so s svojimi skladbami in nagovori ustvarili lep slavilen in molitveni zaključek nedeljskega večera. 

Župnija

Minoritski trg 1
2250 Ptuj – Slovenija
059 073 000
zupnija@kloster.si
TRR: SI56 0420 2000 3317 434
Župnik: p. Andrej Sotler

Duhovniki

Duhovniki, ki delujejo v ptujskih župnijah:
p. Andrej Feguš,
p. Matei Sentes,
p. Milan Kos,
p. Marjan Cafuta,
p. Andrej Sotler,
p. Janko Gašparič,
p. Tarzicij Kolenko,
p. Franc Meško.

Uradne ure v pisarni župnije

Vsak dan po jutranji in večerni sveti maši ter v ponedeljek in petek od 10. do 12. ure.
Telefonska številke pisarne:
059 073 000